Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen, Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Gruvinvesteringar minskar arbetslöshet

Gällivare och Jokkmokk fortsätter att ha länets lägsta öppna arbetslöshet. Orsaken är de stora investeringarna i främst gruvnäringen.

- Det är för investeringarna som vi har här och det som är igång det är ju gruvverksamheten men också Vattenfalls investeringar i Jokkmokk, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.

Den lägsta öppna arbetslösheten har Gällivare tillsammans med Boden och Jokkmokk, under fyra procent öppet arbetslösa. Högsta antalet arbetslösa har Haparanda, Övertorneå och Överkalix.

- Vi befarade att vi skulle få en högre arbetslöshet eftersom vi fick sådana signaler i våras. Det var ju också stopp i exempelvis LKAB, men lyckligt nog så har det förändrats och orderböckerna är fyllda och vi ser på arbetslöshetssiffrorna att de är låga, säger hon.

Arbetslösheten för ungdomar har fördubblats, räknat i procent men antalet är inte någon hög siffra.

Lena Jatko befarade tidigare i år att stora kullar ungdomar skulle vara arbetslösa i höstas.

- Vi (Gällivare och Jokkmokk) ligger på drygt sex procent på den öppna arbetslösheten och det är lägre än i länet, däremot är det något högre än i riket. Men vi har inte ökat så mycket på ungdomsarbetslösheten och det ser jag som positivt att de unga har fått jobb, mest inom industrin men också inom den offentliga sektorn, säger hon.

För hela länet kommer arbetslöshetssiffrorna att öka, säger den prognos som finns för det här året.

- Man säger i prognosen att ungefär 600 färre sysselsatta kommer det att vara under nästa år. Då menar jag inte att det inte kommer att anställas folk, det kommer man säkerligen att göra, men antalet arbetsplatser ökar inte. Det kommer att gå ner med 600, konstaterar Lena Jatko.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".