1 av 2
Anna Hövenmark (V)
2 av 2
Linda Ylivainio (C)

Samordning ska ge bättre service

Kommunerna på landsbygden bör inrätta särskilda servicecentra med representanter för olika myndigheter, företag och organisationer. Det föreslår närverket SmåKom i ett brev som nu skickats till kommunminister Mats Odell (KD).

Småkom är ett nätverk, som verkar för att kommuner med upp till 11 000 invånare ska kunna hävda sig gentemot större kommuner och statliga myndigheter.

Nätverket har ett antagit ett uttalande som har rubriken "Säg nej till statens reträtt från landsbygden". Där föreslås att särskilda centra ska inträttas i kommunerna för att ge medborgarna bättre service.

Brevet har skickats till kommunminister Mats Odell och för kännedom till bland andra Arvidsjaur, Jokkmokk och Övertorneå kommuner.

Idén gillas av Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark (V).

– Jag tycker att det är rätt tänkt och att det är en god idé. För om vi i de glest befolkade områdena vill behålla den statliga servicen så är detta helt klart ett alternativ, säger Anna Hövenmark.

Som exempel ger hon att polisen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen skulle kunna vara i samma hus.

– Dessutom tror jag att det skulle vara jättebra för medborgarna för då behövde de bara gå in genom en dörr, säger hon.

Däremot är Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio (C) mer tveksam till förslaget.

– Jag tycker att vi redan har det på plats. Det är möjligt att det löser vissa problem, men jag upplever inte att vi har en efterfrågan i till exempel vår kommun på denna typ av gemensam mötesplats för olika aktörer i samhället. Jag vet inte. Jag kanske är något njugg till denna idé, säger Linda Ylivainio.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista