Domkyrkan i Luleå

De som tjänar mest bor i Sunderbyn

På måndag presenteras en ny Välfärdsrapport om Luleå kommuns invånare för kommunstyrelsen. Där framkommer bland annat att de som tjänar mest i Luleå bor i Sunderbyn. Där är tre av tio höginkomsttagare.

Den nya välfärdsrapporten är uppdelad på bostadsområden i Luleå och ska bland annat ligga till grund för stadsplaneringen. Det är första gången en liknande utredning gjorts. Den visar att det finns tydliga skillnader i levnadsvillkor mellan stadsdelarna.

Jämfört med landet i övrigt har Luleå rent generellt något färre låginkomsttagare. Minst tjänar man på Björkskatan, som har många studenter, Notviken och Hertsön. Mest tjänar man i Sunderbyn, på Bergnäset, i Gammelstad och i centrum.

I svenka mått har Luleå betydligt fler med eftergymnasial utbildning, särskilt kvinnor. I utbildningsnivå toppar Björkskatan och centrum. Även valdeltagandet var högre i Luleå än i riket som helhet. Högst låg Sunderbyn med 86 procent.

Männen i Luleå har något högre medellivslängd än rikssnittet. Nu 79 år. I länet är motsvarande siffra 77,6 och i riket 78,7. Männens livslängd ökar också mer än i riket, medan kvinnorna följer rikssnittet och lever i 82,8 år. För länet är den siffran 82,3 år och i riket 82,9 år.

I rapporten framkommer också att ohälsotalet i kommunen är betydligt större bland kvinnor än män, och de som är utrikesfödda upplever ett större ohälsotal, som ökar med avståndet till hemlandet och dålig ekonomi där.

Slutligen anser fler män och pojkar att de kan påverka politikers beslut, jämfört med hur kvinnor och flickor känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista