Ödets timma är slagen för Kirunapartiet

I eftermiddag kommer Kirunapartiets öde att avgöras på ett extra årsmöte. I december röstade medlemmarna överraskande nej till att lägga ned partiet och gå samman med Socialdemokraterna. Nu när beslutet ska tas om är partiledaren Lars Törnman osäker på utgången.

Många undrade vad som skulle hända med det politiska styret i kommunen när Kirunapartiets medlemsmöte i december överraskande röstade nej till att lägga ned partiet och gå med i Socialdemokraterna som de tidigare hade avtalat.

Partiledaren Lars Törnman kallade samman ett extra årsmöte och nu ska Kirunapartiets 100 medlemmar ta om beslutet. Lars Törnman är dock inte säker på utgången. 

-- Jag har ingen aning om vad som kommer att hända. Endera blir ju Kirunapartiet kvar eller så blir det inte kvar, säger han.

Även om partiet skulle överleva det extra årsmötet tror Lars Törnman att han sitter säkert på kommunalrådsstolen, och att han från och med nästa vecka kan titulera sig socialdemokratiskt kommunalråd.

-- Vad jag vet så kommer det stora flertalet som idag har politiska uppdrag inom Kirunapartiet att gå över till Socialdemokraterna och fullgöra det avtal och löfte man har ställt sig bakom, säger Lars Törnman.

Du menar att även om partiet blir kvar så är ni tillräckligt många, tror du, som ändå går över till Socialdemokraterna?

-- Ja. Är det så att de flesta Kirunapartisterna går över till Socialdemokraterna kvarstår ju majoriteten i fullmäktige och då behövs det inte utlysas nyval.

Har ni med er Socialdemokraterna på det?

-- Jag vet att de är med på resonemanget. Jag tror inte att någon vill lägga ned tid och kraft på en nyvalsprocess när vi är så nära valet, säger Lars Törnman.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".