Lars Törnman.
kiruna

Lars Törnman lämnar Kirunapartiet

Kirunapartiets medlemmar vill ha kvar sitt parti. Det stod klart efter en omröstning på ett extrainsatt årsmöte på söndagen. Partiets ordförande Lars Törnman avgick efter röstningen och blir nu socialdemokrat.

Lars Törnman har sedan tidigare deklarerat att han ska lämna Kirunapartiet till förmån för Socialdemokraterna. Större delen av styrelsen, förutom Henry Emmoth och kassören Grazyna Hangas, ska också ha lämnat partiet.

Avhoppen kommer inte som någon överraskning. Kirunapartiet ingick ett samarbetesavtal med Socialdemokraterna redan hösten 2008.

– Vad jag vet så kommer det stora flertalet som i dag har politiska uppdrag inom Kirunapartiet att gå över till Socialdemokraterna och fullgöra det avtal och löfte man har ställt sig bakom, sa Lars Törnman tidigare i dag till SR Norrbotten.

Det var i december som Kirunapartiets medlemmar oväntat röstade nej till att lägga ned partiet och gå med i Socialdemokraterna som avtalat. Lars Törnman kallade då samman till det extra årsmötet som hölls i dag.

Kirunapartiet bildades 1994 och har omkring 100 medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".