Dagny Vikström, arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare i Luleå kommun. Foto: SR Norrbotten.

Körkort för ökad kunskap om demens

Cirka tusen personer, såväl vårdpersonal som anhöriga till personer med demens, har under det gångna året gått en två dagars utbildning arrangerad av Luleå kommun i samband med Sunderby sjukhus.

– Tålamod, kreativitet, humor och empati är nödvändiga egenskaper för den som möter dementa i hemmet eller på jobbet, säger Dagny Vikström, demensvårdsutvecklare i Luleå kommun och en av författarna till Demensboken.

Omkring 5000 norrbottningar lider av olika demenssjukdomar och cirka 500 insjuknar varje år.

I Demensboken kan man läsa om olika former av demens utifrån åtta livsöden, samtliga uppdiktade men erfarenhetsbaserade. Till exempel skriver författarna om Hulda, som inte vill duscha- och ger konkreta tips och råd till personalen på boendet om hur de ändå kan göra det, utan att kränka Hulda när hon spjärnar emot och kämpar för att behålla hatten på under duschen.

Demensboken skrevs av Kjell Fahlander, neuropsykolog vid geriatriska mottagningen på Sunderby sjukhus, Göran Karlsson, överläkare vid geriatriska sektionen på Sunderby sjukhus och Luleå kommuns demensvårdsutvecklare Dagny Vikström. Boken köptes in av Luleå kommun och användes bland annat i en utbildning om demens för personal och anhöriga.

– Det uppstår många etiska dilemman i vård av personer som inte kan förmedla sin innersta önskan, säger Dagny Vikström, och talar om vikten av att genom ökad kunskap om demens vara bättre rustad för att kunna hjälpa dementa i deras dagliga liv utan att kränka dem.

Efter kursen kan deltagarna göra ett kunskapstest och sedan få ett så kallat demenskörkort. Testet är i form av ett självrättande frågeformulär och minst 80 procent rätta svar krävs för att sedan få demenskörkortet. Kursen ska sedan ingå i Luleå kommuns kompetensbank, där personalens kunskaper ska dokumenteras. Projektet finansieras av statliga stimulansmedel för bland annat demens.

 Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".