Kia Karlman, hygienöverläkare i Norrbotten.

Aggressiv vinterkräksjuka väntas

Vinterkräksjukan finns nu i Norrbotten och fem patienter har redan vårdats på sjukhus. Än så länge är vinterkräksjukan inte så omfattande, men det kan bli värre med en ny, mer aggressiv variant som är på väg till Sverige. Den varningen kommer från Smittskyddsinstitutet.

Årets vinterkräksjuka är enligt Kjell Olof Hedlund chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, extremt smittsam. Det räcker med väldigt få viruspartiklar ( Calicivirus ) för att man ska bli sjuk.

- Viruset kan överleva utanför kroppen i flera veckor, säger han och uppmanar därför vårdinrättningar att se över sina städrutiner.

Kia Karlman, hygienöverläkare i Norrbottens läns landsting, förklarar att viruset har kommit sent till länet i år. Men vissa år kan det komma så sent som i april. Det sprids som kontaktsmitta:

- Det vanligaste är att man smittas via händerna. Man tar i saker, man smittas via gemensamma skedar på matbufféer som är klart olämpliga, exempelvis.

- Tvätta händerna ofta! Det rådet ger Kia Karlman.

Skärper ni städrutinerna när smittan finns på ett sjukhus i Norrbotten?

- Det kan jag inte säga att vi gör, utan vi ser till att uppmana vård- och städpersonal att följa de bra rutiner som vi har, till punkt och pricka. Städningen är viktig, för att det är låga smittdoser och det kan finnas på handtag, kranar sängknoppar etc. Vid kontakt med patienter ska personalen först tvätta händerna, sedan desinficera dem.

- Tyvärr har vi inte den följsamhet i rutinerna som vi önskar, säger Kia Karlman.

- Vi vet inte hur många som brukar insjukna i samhället. Det är ju ett fåtal som vårdas på sjukhus. När det är säsongstopp kan det röra sig om 4 000 tll 5 000 patienter per vecka i hela Sverige. Det visar beräkningar, säger Kia Karlman, hygielöverläkare, Norrbottens läns landsting.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".