Lars Törnman, nybliven socialdemokrat. Foto: Magdalena Martinsson

Oklart styre i Kiruna

Nu när det står klart att Kirunapartiet blir kvar är det oklart hur det blir med det politiska styret i Kiruna. Socialdemokraterna vet ännu inte om de kan fortsätta styra tillsammans med Lars Törnman och övriga personer som nu hoppar av från Kirunapratiet för att bli Socialdemokrater.

- Jag är narturligtvis oerhört besviken över att Kirunapartiet inte lever upp till sin del av det här avtalet. Överenskommelsen var sådan att när vi inledde samarbetet skulle Kirunapartiet lägga ner sitt parti vid årsskiftet och nu gör man inte det, säger Kenneth Stålnacke (S).

Kirunapartiets frontfigur Lars Törnman har tillsammans med andra ledande Kirunapartister sagt att de nu lämnar Kirunapartiet och blir Socialdemokrater.

- Det är viktigt att de ledande Kirunapartisterna tar ett personligt ansvar för överenskommelsen, säger Kenneth Stålnacke.

Kirunapartiet kom tillbaka till makten 2008 med hjälp av ett samarbetsavtal med Socialdemokraterna, där nedläggning av Kirunapartiet var en viktig punkt. Att avtalet nu är brutet kan leda till politiskt kaos. Kenneth Stålnacke utesluter varken ett nytt samarbetsparti i kommunledningen eller att Socialdemokraterna får styra utan majoritet i kommunfullmäktige.

- Det är en diskussion som vi måste föra i vårt parti och jag vill inte föregripa den. Vi kommer att ha ett möte nästa måndag, säger Kenneth Stålnacke (S).

Men bedömer du att de som lämnar Kirunapartiet kommer att fortsätta styra tillsammans med er?

– Om tillräckligt många av Kirunapartisterna som sitter i kommunfullmäktige kommer över till oss så har vi ju samma majorietet i kommunfullmäktige som idag. Så teoretiskt skulle det kunna fortsätta så. Men vi måste diskutera i vårt parti om vi tycker att det är okej, säger Kenneth Stålnacke.

Idag blev Kirunapartiets frontfigur Lars Törnman socialdemokratiskt kommunalråd när han klev in i socialdemokraternas partilokal och skaffade medlemsskap.

I kommunfullmäktige däremot räknas Lars Törnman som politisk vilde, fram till valet.

Det var med tydlig majoritet som Kirunapartiets medlemmar igår beslutade att partiet ska leva vidare, trots avtalet med socialdemokraterna.

Vad händer med styret i Kiruna nu, Lars Törnman?

– Vi fortsätter att jobba fram till dess att något annat beslut fattas. Det här måste landa. Allting är skrivet i stjärnorna. Vi måste se hur många som verkligen kommer att gå över från gamla Kirunapartiet till Socialdemokraterna, av de som sitter i fullmäktige.

Nu återstår det att se om de avhoppade Kirunapartisterna är tillräckligt många för att Socialdemokraterna ska kunna styra med majoritet. Men snart kommer höstens val och frågan är hur framträdande roll Törnman kommer att få inom Socialdemokraterna.

– Ingen aning. Det kan bli vad som helst. Jag kastar mig in i det här och ser var det slutar. Jag har ingen aning om var min roll börjar eller tar slut. Men jag hoppas att jag har möjligheter att fortsätta att på något sätt jobba politiskt, vilket jag säkert kommer att få göra också. Jag tror att om jag själv vill så har jag säkert möjlighet att jobba framträdande även under nästa mandatperiod, säger Lars Törnman.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".