1 av 2
Håkan Nyman (S).
2 av 2
Robert Forsberg (S).

Skolans miljonunderskott granskas

Kalix kommun ska nu inleda en ekonomisk revision av barn- och grund-skolenämnden i Kalix. Anledningen är att det just innan jul upptäcktes att det fattades fem miljoner i kassan.

– Vi känner att det är nödvändigt och att allt kanske inte är riktig hundra som det ska. Vi vill ha koll på allt, säger Håkan Nyman (S) ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Men hur kan det bli så här?

– En anledning kan vara att vikariatskostnader inte varit budgeterat för förskolan exempelvis, så där har det blivit en tabbe, säger Nyman.

Det var vid en kontroll av konton strax innan jul som det upptäcktes att det fanns ett underskott på fem miljoner kronor. Kommunalrådet Robert Forsberg (S) säger att man nu tittat tillbaka på nämndens budget sedan 1992 och konstaterat att den bara vid ett tillfälle klarat att hålla sig inom budgetramarna.

– Nu tycker vi att det är hög tid att titta på vad som inte stämmer. Vi har pengar så det räcker, men det verkar som att vi använder dem på ett felaktigt sätt.

Men enligt barn- och grundskolenämndens ordförande Håkan Nyman finns det inga fler sätt att spara pengar inom deras verksamhet.

– Det finns inget mer att plocka. Det är ”barn med behov och stöd”, kulturskolan eller att minska lärartätheten, men där är vi redan på riksgenomsnittet.

Funderar du något över din roll?

– Nej, jag brinner för det här uppdraget och har gjort det i många år. Jag försöker göra mitt bästa för Kalix kommuns ungdomar, säger Håkan Nyman.

I mitten av mars ska revisionen vara klar.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista