1 av 2
Kommunernas snöröjningsbudgetar spräcktes men gav klirr i kassan för snöröjarna, till exempel för Jan Wikström i Luleå. Foto: Nils Eklund/SR.
2 av 2
En av alla snöhögar i centrala Luleå. Foto: Torsten Gabrielsson/SR Norrbotten.

Mycket snö leder till mindre vägunderhåll

Snöröjningsbudgeten för förra året är spräcktes i ovanligt många kommuner runt om i landet i och med den rikliga mängd snö som drog in över Sverige kring jul. På en del håll väntar nu mindre pengar till exempelvis vägunderhåll i sommar. Det gäller exempelvis i Luleå där budgeten överskreds med 2,5 miljoner kronor.

I Luleå röjs de sista snöhögarna i centrum bort efter jul- och nyårsnöandet. När det kom som mest var hela snöröjningsstyrkan igång vilket innebär 50-60 traktorer inklusive förare. Det kostar kommunen 100 000 kronor i timmen.

Vi har pratat med tiotalet kommuner runt om i landet som alla spräckte sin snöröjningsbudget förra året. Att det händer i norra Sverige är inte ovanligt, men i och med den stora mängd snö som föll under årets sista veckor över hela landet, har även kommuner med traditionellt sett mindre snömängder gått back.

I Ystad beräknas underskottet sluta på runt en halv miljon kronor, och driftschefen där tror därför att mindre pengar kommer kunna satsas på till exempel asfaltering av vägsträckor i sommar.

Anders Stenlund, chef för gatudriften, i Luleå är inne på samma spår.

– Ja, det kan ju bli konsekvensen att man får dra in på något annat, säger han.

Som till exempel?

– Ja det är ju allting som har med gator att göra. Allt från asfalt till att röja buskar, slyröjning eller vad som helst, säger Anders Stenlund.

Fast är det skralt i gatukontorens kassor blev slutet på förra året ett lyft för de snöröjningsföretag som många kommuner har avtal med. Ett av de företagen är Wikströms maskinentreprenad i Luleå, som har tre anställda.

– Jag var ju inte hemma någonting förrän på julafton och då gick jag och lade mig direkt och så sov jag en timme och sedan kom tomten. Sedan var vi då hemma juldagen och annandagen och sedan for vi och plogade igen. Så säg att vi totalt i december, om vi snackar pengar, körde in mellan 150 000 och 170 000 kronor, säger Jan Wikström på Wikströms maskinentreprenad.

Nils Eklund, SR Norrbotten / SR Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista