1 av 4
Kiruna simhall förfaller. Foto: Anneli Lindbäck
2 av 4
Hans Fernström, föreståndare Kiruna simhall. Foto: Anneli Lindbäck
3 av 4
Lösa sladdar i elcentralen. Foto: Anneli Lindbäck.
4 av 4
I maskinhallen syns förfallet tydligt. Foto: Anneli Lindbäck

Badhuset i Kiruna förfaller

Kirunas simhall måste renoveras för över 50 miljoner kronor, om det ska finnas en fungerande simhall i staden om två till tre år. Den bedömningen gör det kommunala fastighetsbolaget Kirunabostäder och politikerna måste snart besluta om det ska byggas en ny simhall eller om man ska renovera den gamla.

Simhallen i Kiruna är över 50 år gammal och under de senaste åren har problemen varit många. Bland annat inträffade ett betongras i ett av maskinrummen för ett par år sedan. Lyckligtvis kom ingen till skada. Ett annat exempel på simhallens dåliga skick är väggen i herrarnas duschrum som var så fuktskadad att den en dag rasade rakt ut i gatan. Simhallsföreståndare Hans Fernström ger fler exempel.

– Taket har blåst bort, det trycker ut fukt genom väggarna ut i fasaderna, problem med vattenreningsutrustningen och bassängerna vittrar sönder, men det sista har åtgärdats för några år sedan, säger han.

Under de senaste åren har man varit tvungen att stänga hela eller delar av simhallen många gånger och när man tar en titt på de utrymmen som inte är till för besökare blir det tydligt att byggnaden är i mycket dåligt skick.

Bärande bjälkar som vittrar sönder, betong som släpper i tak och väggar, fukt- och mögelskador och i elcentralen hänger elkablar lösa.

De som jobbar i simhallen uppger att de har problem med astma, allergier och eksem. För att se om problemen har någon koppling till inomhusmiljön har en luftundersökning gjorts för någon vecka sedan. Bland annat mättes förekomst av mögel.

– Man vill väl säkerställa att miljön för alla som vistas i simhallen är godtagbar, men resultatet av de mätningarna får vi inte förrän i slutet av januari, säger Hans Fernström.

Att bygga en helt ny simhall i Kiruna beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor och det tror kommunledningen inte att man har råd med.

– Det mest troliga är nog att vi totalrenoverar badhuset så att det håller 20-30 år till, säger kommunstyrelsens vice ordförande Lars Törnman.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".