Företag bötfälls efter arbetsplatsolycka

Ett företag i Jokkmokks kommun ska betala 200 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada. Detta enligt ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten. Företrädare för företaget ska vid Suorvadammen uppsåtligen eller av oaktsamhet ha åsidosatt det som gäller för att man ska kunna förebygga ohälsa eller olycksfall.

Enligt Åklagarmyndigheten har företaget av oaktsamhet orsakat en dykare kroppsskador som inte anses som ringa i mjukdelar och på revben.

Det hela inträffade när en kranbil som tillhörde företaget lyfte upp dykaren i en arbetskorg i avsikt att sänka ner honom i dammen för att utföra dykeriarbeten. Under lyftet med dykaren i korgen brast vajern till lastbilen och korgen föll ner mot dammens skyddsräcke och dykaren skadades.

Den aktuella lastbilskranen hade inte genomgått föreskriven återkommande besiktning och kranen och arbetskorgen hade inte heller genomgått föreskriven besiktning som kombination. Företaget hade inte heller tillräckligt undersökt och riskbedömt arbetet och den aktuella lastbilsföraren saknade utbildningsbevis och därmed tillräckliga kunskaper i gällande regler för personlyft med kran.

En tillräcklig utredning med kontroll och riskbedömning hade också utvisat att den aktuella latsbilskranen var behäftad med en rad brister och att den inte uppfyllde de tekniska kraven för personlyft.

Om åkeriet hade uppfyllt arbetsmiljölagens krav beträffande ohälsa eller olycksfall hade sannolikt inte dykaren kunnat skadas på aktuellt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".