Annika Hagstedt, landsbygdsrådet i Gällivare med hästarna Assa från Tullus och Galsi från Vade. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Hästar kan ge jobb i Gällivare

Ett hästprojekt kan skapa jobb i Gällivare. Det är landsbygdsrådet som vill utveckla hästverksamheten i hela kommunen och man har inlett en förstudie som ska undersöka möjligheterna att skapa ett hästcenter för alla.

- Vi ser att det finns ett väldigt stort intresse för hästar i den här kommunen, det är en väldigt hästtät kommun. Med ett snabbt överslag har vi räknat att det är drygt 200 hästar i kommunen, säger Annika Hagstedt som är projektledare i landsbygdsrådet.

Totalt har landsbygdsrådet fått 112 000 kronor därav 97 000 i bidrag från EU och 15 000 från kommunen, till att driva projektet under sex månader. Syftet är att kartlägga vilka behov som finns för att utveckla ridanläggningen till en mötesplats och hästcentrum i Gällivare.

- Där ska vi nu inventera antalet hästar, vi ska inventera hur många människor som är engagerade i hästar och vilka kringyrken som finns. Framförallt vilka behov finns det och vilka uppfyller vi idag och vilka behövs göras för att det här till ett bra hästsportcenter eller hästcenter, säger hon.

Kan det här innebära några arbetstillfällen?

- Det kan det absolut göra. Om behovet finns att starta upp ett stort hästprojekt och dels blir det under projekttiden men sedan hoppas vi att det ska bli självgående. Det finns förutsättningar för många kringyrken kring hästarna när man ser vilken potential som finns och hur många hästar som finns, säger hon.

Annika Hagstedt ser också möjligheterna för att nya företag kan skapas efter projekttidens är slut.

Kringyrken kan i det här fallet vara till exempel veterinärer, hovslagare och instruktörer.

Det är flest tjejer som vistas i stallen. I projektet finns också ambitionen att locka killarna till hästarna.

- På tävlingsbanorna är det oftast killarna som är framgångsrika, men var är de nu? Så det vill vi lyfta fram, fler killar i stallet, säger Annika Hagstedt.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".