Kiruna behöver ett nytt badhus. Foto: Anneli Lindbäck, SR Norrbotten.

Nytt badhus rekommenderas

Att renovera badhuset i Kiruna, som håller på att förfalla, kan bli en nästan lika dyra affär som att bygga ett nytt badhus. Det bedömer fastighetsförvaltaren Kirunabostäder.

Vd:n Tomas Eriksson varnar för att kostnaderna för en totalrenovering kan skena iväg.

- I nuläget bedömer vi att det kan kosta runt 60 miljoner att renovera hela simhallen. Men det beror ju på ambitionsnivån. När vi börjar pilla i huset finns farhågor att det nästan aldrig tar slut och då är vi nästan uppe i kostnaden för nyproduktion i slutänden, säger Tomas Eriksson.

En ny simhall beräknas kosta runt 150 miljoner.

För ett par år sen fick Kirunabostäder pengar av kommunen till att lappa och laga så att simhallen skulle hålla fem år till. Men pengarna tog slut akut.

– Det vi gjorde för två år sen var att rädda bassängerna. Sen har vi haft fasadskador, taket har blåst ner, det har ramlat ned saker från taket invändigt och vi trycker ut fukt i väggar och hur stora skadorna är vet vi inte. Men däremot vet vi att det är ingen fara för allmänheten. Men vi ser ju att vi behöver underhålla hela fastigheten ordentligt eller påbörja projekteringen för en ny anläggning, säger Tomas Eriksson.

Tiden börjar alltså rinna ut för badhuset. Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) säger att det lutar åt att beslutet, som måste fattas inom kort, blir en totalrenovering istället för nybygge. Han vet inte var ett nytt badhus ska placeras och tror inte att kommunen skulle ha råd.

Men Tomas Eriksson på Kirunabostäder rekommenderar en ny simhall.

– En ny anläggning med låga driftskostnader och bra standard skulle vara att föredra istället för att lappa och laga den gamla. Men det är upp till ägaren att ta ställning, vi hjälper dem gärna med underlag för beslutet.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista