Per Karlsson.

Polisen: Bra med västförbud

Luleå kommun planerar att införa ett förbud mot att bära västar med kriminella mc-gängs symboler. Från polisen vill man i första hand influera krögare att porta besökare som bär väst.

– De här grupperingarna vi pratar om är ju grupperingar i samhället som vi vet agerar i ett brottsligt syfte. Och ett sätt att få bort de som visar vilka de är, är ju att tillsammans med krögarna arbeta för att de inte ska få göra PR för sin verksamhet på krogen, säger Per Karlsson som är avdelningschef vid polisen i Norrbotten.

Men vad är det för problem med att de använder väst just på krogen?

- Det skapar problem på det sättet att det kan väcka en viss förargelse bland andra kunder och det är ett rekryteringssätt i min värld - alltså att man visar att man har en hög status, att man har en hel del pengar man rör sig med,  men det kan även vara ett sätt att rekrytera om dom har pengar att röra sig med, säger Per Karlsson.

Men alla krögare är inte positiva till västförbudet. Mats Hult från Sveriges hotell och restaurangföretagare tycker att för mycket ansvar läggs på deras medlemmar i brottsbekämpandet.

- Det är inget restaurangproblem det här och man kan ju inte säga att det är restaurangerna som ska sköta kampen mot organiserad brottslighet. Det är också förenat med risker för de restaurangföretagare som vägrar inträde för vissa grupper, säger Mats Hult.

Men polisen Per Karlsson menar att det här bara är ett led i det gemensamma arbetet att hålla ordning på krogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".