Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Positiv till större arbetsmarknadsregioner

Den andra februari 2010 är det ett år sedan förra kommunchefen i Haparanda Christina Lugnet började arbeta som generaldirektör för statliga Tillväxtverket i Stockholm. Hon tycker att det i tider av lågkonjunktur är en utmaning att jobba med frågor om tillväxt och utveckling och om det ska inrättas större arbetsmarknadsregioner eller inte.

- Det är ju klart att dessa konjunktursvängningar påverkar alla oavsett vilken myndighet, som man är ansvarig för. Men visst tycker jag att man, med min kommunala bakgrund och med tanke på regionfrågan, kan lyfta fram vad som händer ut i landet. Det tror jag är jätteviktigt att göra, säger Christina Lugnet.

I en utredning från Nutek, numera Tillväxtverket sägs det att en större arbetsmarknadsregion skulle skapa fler jobb och klara tillfälliga kriser i näringslivet bättre än mindre regioner. Christina Lugnet tycker att det är positivt med större regioner, även om det finns problem med pendlingsavstånd i norra Sverige.

- En ökad arbetsmarknad är viktigt för alla regioner, men vi vet också att pendlingsbenägenheten minskar efter 45 minuters resande. Så upp till 45 minuter är folk beredd att pendla enkel väg, säger hon.

Enligt utredningen skulle en större arbetsmarknadsregion rymma fler branscher och arbetskraft kunde lättare slussas från näringsgrenar på tillbakagång till mer expansiva sektorer. Men de stora avstånden i norr är alltså ett problem, till exempel om delar av arbetsmarknaden i Norrbotten skulle knytas ihop med Skellefteå och Umeå.

- Ja det beror ju på vilken infrastruktur, som finns.

Skulle en Norrbotniabana få stor betydelse för detta?

- Ja, om man får en sådan trafik att det går att dagpendla till Luleå. Det är klart att det skulle ha väldigt stor betydelse åt båda håll, säger Christina Lugnet.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista