Elpriser stänger industri

De höga elpriserna slår hårt mot den elintensiva basindustrin. Från flera håll i landet rapporterar basindustrier tillfälliga produktionsstopp till följd av extremt höga elpriser som tidvis gör det ekonomiskt ohållbart att hålla produktionen igång.

Som ett exempel betyder varje öres ökning av elpriset cirka 45 miljoner kronor i ökade kostnader för stålbranschen. Den senaste tidens extrema elpriser med toppnoteringar uppemot 10 kronor per kilowattimme, att jämföra med det normala läget kring 30 öre, visar på vikten av att få ordning på elförsörjningen.

Det menar SKGS, som är ett samarbete mellan de fyra branschföreningarna som bland annat företräder skog-, stål-, plast- och kemiföretagen.

Skulle Sverige ha befunnit sig i ett normalt konjunkturläge eller i en högkonjunktur, och därmed haft högre produktion i industrin, hade försörjningsläget varit akut, uppger SKGS.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".