Anders Österlund.

Inget mer vaccin beställs

Om drygt tre veckor stoppas vaccineringarna mot svininfluensan i Norrbotten. Inget vaccin beställs längre till länet.

Tio procent av norrbottningarna beräknas ha haft svininfluensan. Tjugoen personer har dött i influensan i Sverige. Ingen i Norrbotten.

Det är bättre statistik än för en vanlig säsongsinfluensa. Men budskapet från landstingen i Sverige är fortfarande att man ska ta vaccinet.

– Faran är inte helt över. Med det menar jag att viruset finns ju kvar och de som inte är vaccinerade kan ju fortfarande bli smittade. Om inte denna gång så nästa säsong den kommer. Har man haft den så har man livslång immunitet, säger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Österlund.

Intresset bland norrbottningarna att vaccinera sig har avtagit betydligt de senaste veckorna.Toppen nåddes i mitten av november. Nu har de stora vaccinationscentralerna i Boden och i Kyrkans hus i Luleå stängts.

Vårdcentralerna vaccinerar fortfarande samt barnavårdscentralerna. Till slutet på första veckan i februari ska vaccineringarna mot svininfluensan fortgå i Norrbotten. Inga leveranser beställs av vaccinet längre. Det som finns beräknas räcka.

I flera länder har nu en skepsis väckts mot vaccinet. FN:s världshälsoorganisation WHO ska utreda sin egen hantering av svininfluensan efter kritik om att organisationen överdrivit riskerna med sjukdomsutbrottet.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista