Kiruna sporthall. Foto: Magdalena Martinsson
Kiruna

Delar av innertaket lossnade

Den senaste tiden har det inträffat två olika ras från taket i sporthallen i Kiruna. Och vi har tidigare i veckan berättat om badhuset som håller på att förfalla. Nu märks konsekvenserna av att det är stopp för allt underhåll av kommunala fastigheter, säger vd:n för Kirunabostäder.

– Underhållet i kommunens bestånd är stoppat sen nästan två år tillbaka. Det här slår nu mot våra fastigheter. Det finns hela tiden saker och ting som bara ramlar över oss och som vi får sitta och parera. Vi skulle faktiskt vilja agera och själva se över beståndet, men det finns det tyvärr inte medel för just nu, säger Tomas Eriksson, vd för Kirunabostäder.

Inne i sporthallen har det den senaste tiden inträffat ras från taket i både i A-hallen och B-hallen.

– Det var delar av taket som lossnade. Jag vet inte om det beror på slumpen eller eftersatt underhåll. Men det är ett illavarslande tecken att det händer hela tiden, att vi får lappa och laga. Det känns inte tryggt, säger Tomas Eriksson.

Vad kan vara anledningen till det som hände i sporthallen?

– Kommunen har ett bestånd som Kirunabostäder förvaltar och vi kan inte underhålla det och det är tråkigt och då kommer det såna här saker. Vi ville byta taket i B-hallen tidigare, men det fanns inte pengar, säger Tomas Eriksson.

Lyckligtvis kom ingen till skada vid de här två tillfällena.

Tomas Eriksson är orolig för att bristen på underhåll i de kommunala fastigheterna är ett problem som bara växer och växer.

– Vi skapar en bubbla som blir större och större och vi trycker den framåt. Jag vet inte när den detonerar.

Hur menar du?

– Det här kan bli ett jättestort problem på sikt, alltså stoppa allt underhåll under några år, då får vi akuta skador som är betydligt dyrare än om vi kan agera själva och skapa vår egen dagordning för underhåll, säger Tomas Eriksson.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) utlovar nu mer pengar till fastighetsunderhåll. En intervju med honom hör du i våra sändningar under torsdagen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magadalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".