Samerna har behållit sina traditionella livsmedel. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix.

Samerna friskaste urbefolkningen

Förenta nationernas urfolksforum presenterar idag en rapport om urfolkens situation i världen. Rapporten visar att urfolken har det betydligt sämre ställt än övrig befolkning i många länder. Samerna är ett undantag när det gäller hälsosituationen.

Livslängden är kortare, hälsan är sämre och självmordstalen är högre - till och med i många rika länder.

Samerna är ett undantag när det gäller hälsosituationen. Lars-Anders Baer från Jokkmokk är de arktiska urfolkens representant i FN:s urfolksforum. och han tror det beror på att samerna lyckats behålla sina traditionella livsmedel.

En expertpanel bestående av sju personer har på uppdrag av FN:s urfolksforum sammanställt en rapport om urfolkens situation i världen.

Rapporten bygger på offentlig statistik och är i stora stycken en dyster läsning, även för världens ledande länder.

I USA har urfolken 600 gånger större risk att drabbas av tuberkulos och 62 procent större risk att begå självmord jämfört med riksgenomsnittet.

I Australien har urfolken tjugo år kortare medellivslängd och i Kanada lever urfolken 17 år kortare.

Över hälften av alla vuxna som tillhöra urfolksgrupper har diabetes typ 2.

I stort sett alla urfolksspråk riskerar att försvinna inom hundra år.

Gemensamt för världens urfolk enligt rapporten är att gruvor, vattenkraft och skogsskövling tränger tillbaka urfolken från sina traditionella marker. Och här är de nordiska länderna ingen undantag enligt Baer.

Jörgen Heikki, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".