I simhallens maskinhall syns förfallet tydligt. Foto: Anneli Lindbäck
Kiruna

Pengar på väg till underhåll

Det är pengar på väg till underhåll av de kommunala fastigheterna i Kiruna. Det lovar kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S). Kommunen ska få loss pengar genom att sälja en hel del lokaler.

Taket som blåste av på simhallen. Takdelar som rasade ner inne i sporthallen. Det är några skador som kan vara konsekvensen av att underhållet av de kommunala fastigheterna stoppades för två år sen. Det säger vd:n på Kirunabostäder Tomas Eriksson.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) säger:

– Det är klart att det här typer av signaler måste man ta på allvar och det är klart att vi måste se till att försöka få fram resurser.

Kommunledningens plan är att göra sig av med 20 procent av lokalytorna som kommunen äger.

– Nu minskar vi lokalytorna och kan på det sättet frigöra pengar till långsiktigt underhåll. Det blir mer pengar till de fastigheter kommunen ska behålla, säger han.

När kommer det att finnas pengar till underhåll?

– Så fort det här arbetet ger resultat. Vi kan konstatera att det vi har gjort hittills, alltså att vi har minskat och sålt lokaler under 2009, har gett oss en miljon extra till underhållspengar. Nu fortsätter vi det arbetet, säger Kenneth Stålnacke.

Tycker du att det börjar märkas att det har varit stopp för underhåll under snart två år?

– Jag ser inte någon dramatisk förändring. Men det är klart att det påverkar. Det är självklart att det påverkar om man inte kan hålla igång underhållsarbetet. Vi har ju verksamhet i våra lokaler och verksamhet sliter på lokalerna så det är klart att det finns behov av mer resurser, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista