Polisen Joakim Hagström, hotelldirektören Katarina Hjertell och kommunens alkoholhandläggare Agneta Magnusson samarbetar för att minska alkoholkonsumtionen.

Kirunakrögare positiva till stängning

I Kiruna stänger krogarna en timme tidigare, under en försöksperiod. Det har polisen, kommunen och krögarna kommit överens om, och tanken är att det ska bli mindre fylla och bråk ute.

Under några månader kommer krogarna i Kiruna att stänga klockan två istället för tre och sen kommer resultatet att följas upp.

Katarina Hjertell, ansvarig för nattklubben på Ferrum, hoppas att gästerna nu förändrar sitt beteende.

– Vi öppnar ju klockan tio men väldigt många kommer mellan tolv och ett och då är det inte mycket kvar av kvällen. Vi hoppas nu att gästerna ska förändra sitt beteende och komma till oss tidigare på kvällen, säger hon.

– Det är också ganska många idag som inte kommer in på krogen för att de har för hög berusningsgrad. Vi hoppas såklart att det blir färre, säger Katarina Hjertell.

Ser du bara fördelar med att minska öppettiderna?

– Det är såklart en process och vi kommer att förlora intäkter i början. Vi brukar sälja mycket den där sista timmen eftersom folk kommer så sent. Det ska bli intressant att se hur det har gått efter testperioden, säger Katarina Hjertell.

Förra året togs 360 personer omhand för fylleri i Kiruna. Och det är en ganska stor ökning jämfört med för några år sen. Och områdespolisen Joakim Hagström säger att det brukar vara mycket problem när krogarna stänger klockan tre.

– Det är mycket fylla och en hel del bråk. Det är väldigt många misshandelsfall i Kiruna och vi hoppas att det blir färre nu när krogarna stänger en timme tidigare.

Varför skulle det bli mindre bråk klockan två än klockan tre?

– Vi tror att om man går ut tidigare på krogen hinner man inte få i sig lika mycket alkohol hemma och att man dricker mindre i och med att man går ut tidigare. Det har ju visat sig att 80 procent av misshandelsfallen sker i alkoholpåverkat tillstånd, säger Joakim Hagström.

Agneta Magnusson, alkoholhandläggare på Kiruna kommun, säger att försöket mycket väl kan få konsekvenser.

– Det kan leda till att vi framöver inte medger servieringstid efter klockan 02:00. Det får utvärderingen visa, säger hon.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista