Sveriges Radio ökar igen

Sifos senaste lyssnarmätning visar att allt fler norrbottningar lyssnar på Sveriges Radios kanaler. Störst är P4 som för första gången på flera år samlar över 40 procent av länsborna varje dag.

Främst är det norrbottningar mellan 35-49 år som lyssnar allt mer på den lokala kanalen. P4 samlar mer än 85 000 norrbottniska lyssnare dagligen.

– Det är jätteroligt och radiolyssnandet ökar för varje år i popularitet, säger Göran Hedemalm, kanalchef för Sveriges Radio Norrbotten.

Trenden är likartad över större delen av Sverige. Samtliga Sveriges Radios rikskanaler ökar antalet lyssnare. Och allra störst är P4 vars morgonprogram totalt sett samlar nästan 2 miljoner lyssnare.

– Morgontiden är traditionellt mycket viktig för Sveriges Radio och vi har därför medvetet satsat mycket på dessa program. Därför är det glädjande när vi nu ser att strategin ger resultat i en allt större morgonpublik i samtliga kanaler, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors.

Sifo-undersökningen visar också att på ett och ett halvt år har Sveriges Radio ökat sin publik med omkring 335 000 lyssnare en genomsnittlig dag. Det motsvarar en ökning med nästan 9 procent.

– I en tid när konkurrensen om människors tid är väldigt stor är det extremt glädjande att så många nya lyssnare kommer till Sveriges Radio. Det är ju helt i linje med vårt public serviceuppdrag att presentera ett innehåll där alla ska kunna hitta något, säger vice vd Cilla Benkö.

I Norrbotten är P4 den överlägset största kanalen, 85 000 lyssnar på den lokala kanalen dagligen. De norrbottniska P1-lyssnarna blir också betydligt fler. Nu är det 8,8 procent av norrbottningarna som lyssnar på P1 dagligen - en ökning med 1,5 procent på ett år.

P3 har också en stabil ställning bland de unga norrbottningarna. Även där ökar lyssningen i Norrbotten en aning, upp till 12,8 procents daglig lyssning.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista