Fler barn i grannlänet

Det föddes färre barn i Norrbotten 2009 jämfört med 2008. Samtidigt hade Västerbotten ett rekordår förra året när det gäller antalet förlossningar.

Nils-Gustav Lundgren är professor i ekonomisk historia vid Umeå universitets centrum för regionalvetenskap, och han kan tänka sig en bidragande orsak till varför det ser ut så här.

– Man kan gissa på att Västerbottens befolkning är lite yngre. Umeås befolkning är bland de yngsta i hela Sverige. Det är universitetet och servicesektorn som hänger ihop med det.

Västerbotten hade drygt 3 000 förlossningar förra året, vilket är länsrekord för 2000-talet. Något rekord är det däremot inte fråga om för Norrbotten 2009. 2 364 födda barn är 61 färre, eller drygt 2,5 procent färre, än året innan. I Gällivare föddes 512 barn 2009, mot 492 år 2008. Motsvarande siffror för Sunderbyn är 1 852 och 1 933.

Men trots teorier om åldersstruktur och ekonomiska förutsättningar, är det svårt att säga säkert vad variationerna mellan åren beror på, och varför det ser så olika ut i två grannlän som Norrbotten och Västerbotten, enligt Nils-Gustav Lundgren.

Åtminstone är det först i efterhand som tydliga mönster brukar synas i antalet födslar i hela befolkningen.

– Det här är väldigt djupt liggande psykologiska mekanismer bland många miljoner människor. Det är fortfarande en öppen fråga varför vi till exempel hade den enorma babyboomen på 1940-talet.

När det gäller antalet födda barn och förlossningar så håller länen också koll på förekomsten av kejsarsnitt som är ett riskfyllt ingrepp för både mamman och barnet.

Västerbotten har nu lyckats minska antalet kejsarsnitt hos förstföderskor. Och det är för att de börjat jobba mer aktivt med det på samma sätt som Norrbotten började göra för ett par år sedan, berättar Anna Pohjanen som är länschef för kvinnosjukvården i Norrbotten.

Bland annat går personalen i genom varje avvikande förlossning, och diskuterar om något kunde ha gjorts annorlunda.

I Norrbotten har det aktiva arbetet lett till att mängden kejsarsnitt minskat från cirka 17 procent till 14. En siffra som inte förändrat sig mellan 2008 och 2009.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".