Strålsäkerhetsmyndigheten vill inte ha kommunala solarier. Foto: Scanpix.

Kommunala solarier ifrågasätts

Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar landets kommuner att ta bort solarier i simhallar och andra sportanläggningar.

Anledningen är att Världshälsoorganisationens (WHO) organ för cancer har klassat strålningen från solarier som cancerframkallande.

Gällivare kommun har solarier i sina tre simhallar.

- Frågan är så pass stor så att politiken måste göra ett ställningstagande i det här, säger Tommy Isaksson chef för fritidsenheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten skriver att det inte kan vara förenligt med kommunens uppdrag att bedriva verksamhet som inte tillför någon hälsonytta och som samtidigt är cancerframkallande.

I Luleå diskuteras frågan och även om solarierna inte ägs av kommun så är de uppställda i kommunala simhallar.

Sedan tidigare har myndigheten rekommenderat ett förbud mot solariesolning för personer under 18 år.

- Även om man kan hänvisa till en form av frivillighet och belysa risker och sådant så nog ska det prövas vad som är rätt och riktigt. Men man bör läsa igenom helheten och vad där står i den här uppmaningen, säger han.

Tommy Isaksson i Gällivare hänvisar alltså till att ett politiskt beslut måste tas. Han har ännu inte läst igenom uppmaningen att stänga de kommunala solarierna.

För Gällivares del innebär en stängning av solarierna också ett inkomstbortfall men detta kommer att vägas mot riskerna.

- Det kanske någonstans blir en fråga om en moralisk aspekt utifrån riskerna och det är väl den biten man får väga mot eventuella inkomster, säger Tommy Isaksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".