Sara Eriksson Progressum i Kiruna och Christina Rådelius projektledare i Piteå. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten

Technical Visits i Norrbotten

Exklusiva studiebesök, så kallade technical visits, ska ge extra pengar till de norrbottniska företagen.

Nu pågår två projekt i länet med Piteå och Kiruna som satsar på studiebesök för affärsresenärer.

- Det handlar om att skapa sysselsättning, att skapa mer inkomstmöjligheter för turistföretag. Det är ett område där det också finns utrymme för nya företag, säger Christina Rådelius projektledare i Piteå.

Technical visit är ett internationellt begrepp som innebär kvalitativa studiebesök i samband med affärsbesök eller konferenser.

- Det behövs lyftas fram den spetskompetens som finns i området här uppe, säger

Sara Eriksson från utvecklingsbolaget Progressum som jobbar med projektet i Kiruna.

Intresset från företag och kommuner i länet har varierat.

Rymdbolaget i Kiruna har kommit igång och har flera besökspaket för affärsvärlden. Även Smurfit Kappa i Piteå har provat det nya konceptet. Gruvbolagen anses som intressanta men finns ännu inte med.

- Det finns en efterfrågan, vi har sett det av kunderna att de vill ha möjlighet att får mer information om gruvnäringen, säger Sara Eriksson.

Skillnaden mellan vanliga studiebesök och technical visits är kvalitén och att det kostar mer.

- Här satsar man på att ge en helhetsupplevelse, som technical visits får man träffa dem som är experter på området. Prislappen är skillnaden när man lägger ner så mycket arbete på kvalitén för en technical visit så måste man också kunna ta betalt för det, säger Christina Rådelius.

Jan-Erik Jaensson vd för Swedish Lapland tycker det är spännande för de etablerade turistföretagen men lite svårt eftersom det är en ny kundgrupp.

- Det som är intressant är att vi kan faktiskt tjäna en hel del pengar på det här också, även de företag som förut bjudit på det här gratis. Det blir fler besökare till länet och sedan släpper de pengar efter sig och det behöver vi, säger Jan-Erik Jaensson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".