Aron Backman, chef för polisens narkotikaenhet i Norrbotten.

Ny nätdrog populär i Norrbotten

Nätdrogerna ökar i hela Norrbotten. Nu är det främst drogen MDPV som sprider sig och ökningen av droger som beställs via nätet är störst i Piteå.

Drogerna som säljs på Internet är lagliga och ännu inte narkotikaklassade.

– MDPV är det ett flertal som säger att de har träffat på och sett att det finns lite mer av just den specifika drogen, säger Aron Backman, tillförordnad chef för narkotikaenheten i Norrbotten.

MDPV anses likna amfetamin och beskrivs om svårdoserad vilket också gör den farlig. Polisen ser en ökning i hela länet av så kallade nätdroger.

– Man ser att det ökar mer och mer och de som man vet beställer nätdroger är inte kända av polisen, därför finns ett väldigt stort mörkertal. Det är väldigt unga som inte är myndiga som framförallt beställer, säger han.

Under förra året narkotikaklassades DXM och Spice. Men när en drog försvinner kommer nya och försäljningssidorna är inte svåra att hitta och kan ibland gömma sig bakom mer oskyldiga namn.

– Det kommer hela tiden mycket nya ”flashiga” namn på drogerna. Så det är inte alltid så lätt hänga med på alla nya preparat som finns på nätet, menar han.

Aron Backman skulle gärna se en snabbare behandling i lagstiftningen när det gäller att olika preparat klassas som narkotika.

– Ibland tar det lite länge för vissa substanser att bli narkotikaklassade, tycker han.

Polisen har svårt att kartlägga ökningen av nätdroger just för att de inte klassificeras som narkotika.

– Så de förs ju inte in så, och där är det kanske Piteå som sticker ut lite nu. De har jobbat en hel del mot det och de ser att det ökar mycket, säger Aron Backman.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".