Smugglingen av sprit ökar

Per-Ivan Mäki på tullverket i Haparanda är bekymrad över den omfattande smugglingen av sprit. Under 2001 beslagtog tullen i Norrbotten 15 000 liter sprit. Året innan var siffran 700 liter.
Varför smugglingen av sprit har ökat så dramatiskt kan inte Per-Ivan Mäki säga, men han tror att det beror på att införseln i allt större utsträckning sker via kommersiella transporter. Därför koncentrerade tullen i fjol mycket av sina resurser på att kontrollera lastbilar och fartyg, vilket alltså har gett resultat. Men det gäller att hela tiden komma på nya metoder för att komma åt smugglingen och det innebär att tullen för det kommande året kommer att satsa mer resurser på underrättelseverksamhet, bland annat i form av spaning. Mer fakta för 2001: - Både cigarett- och narkotikasmugglingen fortsätter att öka. - Införseln av obeskattad mineralolja är fortsatt hög men enligt Per-Ivan Mäki blir tullen i stor utsträckning lurade när det gäller just den typen av smuggling. - Beslagen bland privatpersoner (starköl, dopingpreparat och mindre mängder narkotika) har minskat vilket är en trolig följd av tullens medvetna fokusering på yrkestrafikanter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista