Tullverket vill satsa i Norrland

För två år sedan ville Tullverket avveckla det mesta av sin verksamhet i Norrland, men efter kraftiga protester blev det en helomvändning. Nu pratas det istället om en satsning.

Tullverkets nya organisation i Norrland är nu i full verksamhet. Det är omkring 40 tjänstemän som ansvarar för de fem nordligaste länen. Det handlar främst om spaning och underrättelseverksamhet, men det är inte lätt att upptäcka införsel av droger som beställs över nätet.

De flesta av EU:s länder ingår i dag i Schengenområdet som innebär öppnare gränser där tullens stickprovskontroller tagits bort. Tanken är att resandet ska underlättas, men öppnare gränser gör det också lättare att smuggla.

Och även om mörkertalet förmodligen är stort så har tullens arbete redan gett en del resultat. I mars förra året beslagtogs drygt 1 kilo opium på Arlanda som ledde till 6 års fängelse för en umebo.

Senare under våren gjordes 64 beslag av narkotika och dopningspreparat i postflödet på Arlanda, alla med mottagare i Norrland.

Magnus Bergner, SR Västerbotten
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".