76-åring fick fängelse för våldtäkt

Haparanda tingsrätt dömde idag en 76-årig man från Kalix till två års fängelse för våldtäkt. Våldtäkten ägde rum i kvinnans bostad i somras.

Det var i början av juli förra året som 76-åringen besökte kvinnan när hon var ensam hemma. Kvinnan kände obehag av besöket då mannen när de träffats tidigare, hade uppträtt på ett sätt som kvinnan uppfattat som obehagligt då han velat pussa och krama henne. Men vid det här besöket gick det längre, mannen våldtog kvinnan. 

Enligt Haparanda tingsrätt finns det ingen anledning för kvinnan att ljuga händelsen så hennes berättelse anses trovärdig.

Den dömde mannens berättelse skiljer sig inte mycket från kvinnans när det gäller händelseförloppet men enligt honom var det kvinnan som tog initiativet till allt.

Förutom kvinnans berättelse lägger också tingsrätten stor vikt vid ett vittne som ska ha hört delar av händelsen. Vittnet hörde att det var högljutt och tumultartat i lägenheten och att kvinnan skrikit, vilket ger stöd till kvinnans berättelse. Enligt mannen ska allt ha gått lugnt tillväga. 

Kvinnan ville inte till en början anmäla det inträffade, men efter en vecka berättade hon om det inträffade för sin särbo. Och det var efter påtryckningar från han som hon till slut anmälde händelsen.

76-åringen ska också betala 85 000 kronor i skadestånd till offret.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".