Besparingar på vårdcentraler väntar

Stora besparingar väntar på vårdcentralerna i Pajala och Malmberget i år. Anledningen är att vårdvalsreformen, som nu har trätt i kraft, ger mindre pengar till de vårdcentraler där befolkningen minskar. Pajala vårdcentral måste spara minst tre miljoner i år.

 – Det är klart att tre miljoner är stora pengar och det är inte enkelt att komma in i den nya budgetramen för pajalas del utan mycket kommer att behöva göras, säger Tomas Junkka som är regionchef för landstingets vårdcentraler i den norra länsdelen.

Vad då?

– I första hand inriktar vi oss på att få ned hyreskostnaderna. Men sen måste vi in på personalkostnader också. Det handlar om att dra in på X antal tjänster. Hur många beror på hur mycket vi lyckas få ner lokalkostnaderna, säger Tomas Junkka.

Vid årsskiftet infördes vårdvalsreformen. Och med den ett nytt sätt att räkna ut hur mycket pengar de olika vårdcentralerna får från landstinget.

Vårdcentralerna får pengar utifrån hur många människor som är listade där och hur gamla de är - något som slår hårt mot Pajala och Malmberget som tappar befolkning och därmed pengar.

På Malmbergets vårdcentral måste chefen Iris Rönnqvist sätta igång och spara två miljoner.

– Vi måste spara på antalet tjänster. Vi har inte hunnit räkna ihop hur många. Men vi ska spara in två miljoner på lönekostnader. Det motsvarar ungefär lönen för fyra distriktssköterskor. Men det är bara en beräkning, vi har ännu inte kommit igång med diskussionerna kring var vi ska göra nedskärningarna, säger hon.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".