Olivia Steen förklarar för Johannes Bergdahl att en ketchupflaska innehåller 77 sockerbitar. Foto: Boel Engkvist

Hälsa på schemat i Svartlå

Hälsa är ett omdiskuterat ämne och dagens elever både äter, sover och motionerar dåligt. Friskolan i Svartlå deltar i projektet "Hitta Stilen" vilket genomförs på 20 orter i Sverige.

Tanken är att öka kunskaperna om de dagliga vanornas betydelse för hälsa och väl­mående hos såväl barn och unga som vuxna i deras närhet. Projektet lyfter fram frågor om livsstil och hälsa med fokus på sömn, mat och fysisk aktivitet.

Enligt flera stora undersökningar har är hälsan stor betydelse för studieresultat och inlärning. Skolan är en viktig plats för hälsosamma vanor. Dessa grundläggs under barn- och ungdomsåren och följer sedan med resten av livet.

Hälsodagen har olika teman; frukost, mat och hälsa, rörelse, frukt och grönt, matlagning, sömn. Eleverna kan även delta i konkreta övningar med information, rörelse, utställningar och provsmakning.

Bakom projektet står Hushållningssällskapet Rådgivning Nord.

Boel Engkvist, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".