Göran Nilsson, chef på Arbetsförmedlingen i Luleå.

"Lyft" för arbetslösa

Ett ny satsning för att få fram jobb är "Lyft". Praktikperioder på minst tre eller sex månader ska ge varaktiga jobb på företagen. Arbetsförmedlingens nya program riktar sig framför allt till arbetsgivare i offentlig sektor.

- Vi vill bryta passivitet och få mer aktivitet i arbetssökandet, säger Göran Nilsson marknadsområdeschef, Arbetsförmedlingen i Norrbotten/Västerbotten.

Ersättningen till deltagarna som är arbetssökande blir samma belopp som de hade tidigare i aktivitetsstöd eller A-kasseersättning. Minimumbeloppet, för de som saknar A-kassa, och har aktivitetsstöd är i dag 223 kronor per dag i 21 av månadens dagar.

Göran Nilsson Arbetsförmedlingen:

- Det är samma ersättning som i dag, när man är i Lyft-programmet. Så det här är inget lönearbete i ordets mening. Utan det ska ses som ett komplement till att man skriver en CV eller söker på annat sätt.

- Möjligheten att få ett jobb ökar väldigt mycket om man fått vara på praktik där, säger Göran Nilsson.

Lyft kommer att gälla både yngre och äldre arbetslösa. De som har saknat jobb en kortare tid ska få tre månaders praktik och de långtidsarbetslösa får sex månader är det tänkt. Man kan få förlängt.

- Det gäller att få fram till arbetsgivarna att det kommer en generationsväxling av stort slag inom några år. Då måste de vara rustade och då är det ju bra att ha personal som redan har praktik.

Göran Nilsson säger att det kan utgå ersättning till arbetsgivare om de ordnar praktikplatser inom Lyft. Särskilt om de ger praktik till många arbetssökande.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".