Kvinnlig kommunalrådkandidat i Jokkmokk

Med 18 röster mot 17 vann alliansen i Jokkmokk omröstningen om nästa års budget. Det öppnar för att Anna Hövenmark (v) blir kommunens första kvinnliga kommunalråd.
Socialdemokraterna har i månader försökt spräcka alliansen, för att på så sätt kunna återerövra makten i kommunen. Sune Berg (kd) som valdes till kommunalråd av alliansen bytte dock sida och gav sitt stöd till socialdemokraterna, men socialdemokraterna och kristdemokraterna lyckades inte locka någon annan ur alliansen som också ville stödja socialdemokraternas alternativa budget. Alliansen stärkt av omröstningen Segern i omröstningen stärker alliansen och skyndar på behovet att börja om från början med att formera styrkorna i de olika nämnderna och styrelserna. Ett omval kan ske vid nästa kommunfullmäktige i februari. Roland Boman (s) säger att kommunen måste ha samma majoritetsförhållande i kommunstyrelsen som i kommunfullmäktige, men ger inte mycket för alliansens budget. - Den måste göras om och rättas till redan under våren, för den innehåller för mycker luft, anser Roland Boman. Socialdemokraterna förhalar Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Lundqvist (alt) befarar att socialdemokraterna ska förhala omvalet genom att kräva bordläggningar och återremisser, men han är nöjd med att alliansen vann budgetomröstningen. - Det är skönt att vi äntligen har fastställt en budget för nästa år och det kan ge oss arbetsro, men det är en öppen fråga om när vi kan få till ett omval, menar Bengt Lundqvist. Berg vägrar gå frivilligt Sune Berg (kd) vägrar att lämna sitt uppdrag frivilligt, trots nederlaget i budgetomröstningen och trots att övriga i alliansen vill bli av med honom och inte drog sig för personangrepp i fullmäktigedebatten. - Jag är i enlighet med kommunallagen vald av kommunfullmäktige till det här uppdraget och vill de bli av med mig ska också det beslutet fattas av kommunfullmäktige, säger Sune Berg. - Det är ingen lätt uppgift att ena så många partier i en allians och om Anna Hövenmark blir vald till nytt kommunalråd önskar jag henne naturligtvis lycka till, avslutar Sune Berg.
Stig-Arne Nordström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista