Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flest överviktiga gravida i Norrbotten

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 07.21
1 av 2
Barbro Landström, samordningsbarnmorska för Norrbottenskusten. Foto: SR Norrbotten.
2 av 2
Sara Sandström, Luleå. Foto: SR Norrbotten.

Andelen gravida kvinnor som är överviktiga eller feta redan när de väger in sig på mödrahälsovården fortsätter att öka och flest av dem bor i Norrbotten. Det visar nya siffror från Socialstyrelsens mödravårdsregister. Övervikt eller fetma ökar riskerna för komplikationer för både mamman och barnet under en graviditet och förlossning.

Socialstyrelsens mödravårdsregister visar att andelen gravida som är kraftigt överviktiga eller feta redan när de väger in sig på mödrahälsovården har ökat kraftigt. Lägst BMI, som är ett mått på övervikt, har de blivande mammorna i Stockholm, och högst BMI har de gravida kvinnorna i Norrbotten.

– Både risker och komplikationer ökar vid graviditet och förlossning i samband med övervikt, så det är klart det är ju inte bra, säger Barbro Landström, samordningsbarnmorska för Norrbottenskusten, som också arbetar som distriktsbarnmorska vid Öjebyns vårdcentral.

Samtidigt konstaterar hon att de gravida speglar befolkningen i allmänhet.

– Vi har kanske mer övervikt i Norrbotten än resten av landet, säger Barbro Landström.

Hon råder gravida kvinnor som är överviktiga att äta sunt och gärna motionera under graviditeten.

– En överviktig gravid kvinna behöver egentligen inte gå upp i vikt alls under graviditeten. Detta förutsatt att hon äter en näringsriktig och balanserad kost, råder Barbro Landström.

En överviktig gravid kvinna ska helst inte öka i vikt mer än 3-4 kilo innan hon föder sitt barn. Inte heller håller den gamla devisen om att "äta för två".

Sara Sandström, 31, i Luleå väntar sitt tredje barn och är gravid i sjunde månaden. Hon har själv inga problem med övervikt, men när hon ökade snabbt i vikt i början av sin graviditet började hon tänka på vad hon åt.

– Jag har tänkt att det är skönt att inte gå upp för mycket i vikt, för att jag ska må bra framför allt, säger hon.

Hur medvetna tror du blivande mammor är om det här med vikten?

– Det diskuteras ju en del. Hur mycket har du gått upp och hur mycket har någon annan gått upp, men inte som något egentligt problem, skrattar Sara Sandström.

Övervikt eller fetma ökar riskerna för komplikationer för både mamman och barnet under en graviditet och förlossning.

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".