Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat skydd för harr och öring

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 10.17
Ändrade regler för öringsfiske föreslås. Foto: Ulf Larsson/SR Norrbotten.

Fiskeriverket vill ändra reglerna för fiske av harr och öring i norra Sverige eftersom bestånden har en avsevärt sämre status än förväntat. Situationen för öring är mycket allvarlig och även harren verkar minska.

Därför kompletteras nu de förändringar som redan införts i Bottenviken med skärpta bestämmelser även i älvarna.

Fiskeriverket föreslår att minimimåtten höjs och fredningstid införs respektive förlängs. Förslaget har skickats på remiss till myndigheter, organisationer och en lång rad regionala intressenter. Fiskeriverket och reglerna föreslås börja gälla 1 juni i år.

Fiskeriverket bedömer att situationen för öring är värst i Kalixälven och Torneälven. 

– Här vore det lämpligt att införa ett så kallat fönsteruttag, bara öring mellan 30 och 45 centimeter får tas upp, säger Martin Rydgren. 

På så sätt sparas både presumtiv smolt, som ska vandra ut i havet, och även större lekfiskar som stigit från havet.

Harr är en art som lätt kan överfiskas eftersom den är väldigt stationär hela sommaren och eftersom den samlas under leken och då kan fiskas effektivt.  Situationen för framför allt kustharren har försämrats mycket, den har till och med helt försvunnit från vissa kustavsnitt och även bestånden i älvarna verkar minska.

Fiskeriverket föreslår därför att minimimåttet ökar till 35 cm och att fredningstid införs inför och under leken, 1 mars till 31 maj.

Förslaget från Fiskeriverket

För öring föreslås: 

• I samtliga vattendrag som mynnar i Bottenviken: förlängd fredningstid under leken, 1 september till 15 oktober, samt att endast en öring får behållas per fiskare och dygn

• I Kalixälven och Torneälven: endast öringar mellan 30 och 45 cm får behållas

• Höjt minimimått till 50 cm i övriga vattendrag som mynnar i Bottenviken 

För harr föreslås:

• Minimimåttet ökar till 35 cm

• Harren fredas helt inför och under leken, 1 mars till 31 maj

• Reglerna för harr föreslås gälla i alla vattendrag som mynnar i Bottenviken och även på kusten  Övrigt:

• Nätfiske efter andra arter än lax och öring ska inte längre tillåtas på så kallat "lugnvatten" utan istället ska det för varje vattendrag exakt anges var sådant fiske är tillåtet

(Fakta Fiskeriverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".