1 av 2
Gaffeltruckar i trä en bästsäljare
2 av 2
Olov Johansson med en skål gaffeltruckar i trä

Sågen producerar unika virkestruckar

Pyttesmå spelpjäser i form av virkestruckar har blivit en ny vara hos Arnemarks såg och hyvleri. På förfrågan av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, har sågen producerat närmare tusen exemplar som ska användas i utbildningen av maskinförare.

Sågen i Arnemark har sedan tre år tillbaka tillverkat pyttesmå spelpjäser i form av virkestruckar till en utbildning i södra Sverige. Produkten är unik då det normalt satsas på lister av olika slag.

Det är på förfrågan av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd som sågen har producerat närmare tusen exemplar av de små virkestruckarna. De ska troligen användas i logistikövningar.

– En ovanlig och kul grej för sågen som i vanliga fall tillverkar lister berättar en av ägarna, Olov Johansson.

Spelpjäserna hyvlas i ett enda stycke som en bräda, sedan fräser man bort från sidorna med hjälp av profilstål tills det kommer ut en lång list. Sedan målas och kapas listerna för hand i bandsåg. Materialet som används är torkad björk.

Sågen har även tillverkat foder och tidsenliga paneler till filmer och tv-serier, till exempel åt produktionscentret Filmpool Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".