De tre männen kastade brandbomber mot en polismans hem och bil.

De riskerar minst sex års fängelse

De tre män som helgen greps misstänkta för att ha brandbombat en polismans hem i Arvidsjaur begärs idag häktade av åklagaren. Männen har erkänt brottet och riskerar nu minst sex års fängelse.

De tre männen som är mellan 19 och 29 år begärs häktade misstänkta för grov mordbrand.

Männen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta vilket är det är den starkaste misstankegraden:

- Vi har både medgivande från de misstänkta och en stark teknisk bevisning, säger kammaråklagare Lindha Strömberg till Radio Norrbotten.

I förhören med de tre männen har också ett motiv kommit fram. Den yngste av dem ska ha känt sig trakasserad och orättvist behandlad av den drabbade polismannen och tillsammans med sina kumpaner bestämt sig för att hämnas.

- Han tycker att polismannen ingripit mot just honom. Och det har han också gjort men bara i sitt tjänsteutövande, säger Lindha Strömberg.

De tre männen är kända av polisen sedan tidigare men enligt åklagaren bara för småsaker.

- Det är inga stora busar, säger Strömberg.

Om de tre männen döms för mordbrand riskerar de fängelse mellan sex och arton år. Dessutom anses grov mordbrand som ett så allvarligt brott att livstid finns med i straffskalan.

- Men det blir nog inte aktuellt i det här fallet, säger Lindha Strömberg, Kammaråklagare i Luleå.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".