1 av 2
Befintlig vindkraftpark i Piteå kommun. Foto: Nils Eklund, SR
2 av 2
Vindkraftsinformatören Jonas Lundmark i Piteå kommun.Foto: Nils Eklund, SR

Vind genererar mer energi

Vindkraften i Sverige genererar allt mer energi. Förra året ökade den installerade effekten från vindkraft med nästan 50 procent, visar siffror från Svensk vindenergi idag.

I Piteå kommun där det är tänkt att Europas största vindkraftspark park ska stå om tio år- så gläds vindkraftsinformatören Jonas Lundmark åt det senaste årets utveckling.

Förra året ökade andelen energi som vindkraften står för. Den är nu uppe i mer än 3 TWh, eller drygt två procent av den totala elkonsumtionen i Sverige.

Både Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftförening förklarar fjolårets effektökning med investeringsbeslut som togs redan innan finanskrisen och som gjort att nya vindkraftverk installerats i framförallt södra Sverige.

Och det har även branschen märkt av. Hos Triventus AB i Falkenberg som jobbar med projektering av vindkraftverk så har personalstyrkan nästan fördubblats, berättar vd:n Gert-Olof Holst.

Regeringen och Energimyndighetens mål är att det år 2020 ska vara planerat för att vindkraften ska kunna producera tio gånger så mycket som den gör i dag.

Men både företagaren Gert-Olof Holst och Jonas Lundmark i Piteå kommun ser den långa tillståndprocessen som ett hinder.

I Piteå handlar det bland annat om att komma överens med rennäring och stugägare i det tänkta parkområdet.

Nils Eklund, SR Ekot Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".