Förtroendet för polisen ökar

Norrbotten är ett av de län i Sverige där förtroendet för polisen är störst. Det framgår av den nationella trygghetsundersökning som Brottsförebyggande rådet presenterar i dag .

Det är Brottsförebyggande rådets (BRÅ) nationella trygghetsundersökning som överlag innehåller positiva siffror för Norrbotten. Rapporten visar att norrbottningar på de flesta områden är mindre oroliga än övriga svenskar för att bli utsatta för brott, samtidigt som man upplever en större trygghet i det dagliga livet.

Dessutom är förtroendet för polisen stort. 63 procent av norrbottningarna uppger att de har stort  förtroende för polisen och det är den tredje högsta siffran i landet.  Lägst förtroende har man i Blekinge med 52 procent.

I den första mätningen som gjordes 2006 hade polisen i Norrbotten näst lägst förtroende i hela landet.

– Under 2010 ökar antalet poliser i länet med 50 nya poliser, vilket innebär att vi får ännu bättre förutsättningar att klara av målsättningen att norrbottningarna ska ha Sveriges bästa polis, uppger länspolismästare Håkan Karlsson i ett pressmeddelande.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista