IT-folk fångas upp

Nu startar stiftelsen Trygghetsrådet ett projekt för arbetslösa inom IT-sektorn.
Länets IT-företag har haft det svårt under den ekonomiska krisen och på Trygghetsrådet i Luleå har man sett ett behov av att fånga upp de som har blivit av med jobbet.

Idag var det informationsmöte i Luleå – och en av deltagarna var systemvetaren Ulrika Nilsson som tidigare arbetat på Ericsson:

– Får jag välja så vill jag stanna i Norrbotten, men får jag inte jobb framöver så kanske jag blir tvungen att flytta, säger hon.

Ulrika Nilsson var en av de cirka 35 deltagarna i dagens informationsmöte. Tanken är att det ska bli startskottet för ett projekt som riktar sig till arbetslösa inom IT-branschen.

Projektledaren Tommy Nilsson tror att det är viktigt att behålla IT-kompetensen i länet.

– Det är en framtidsresurs. Även om det är tungt på arbetsmarknaden just nu så kommer vi på några års sikt att behöva duktiga personer för att utveckla vår region, säger han.

Det ultimata målet är att projektets deltagare ska hitta en ny sysselsättning och stanna kvar i Norrbotten.

– Vi ska hjälpa och inspirera dem att hitta nya vägar.

Nästa tisdag startar projektet på allvar. Under ett antal veckor kommer deltagarna att få stifta bekantskap med länets IT-företag och lära sig mer om branschens sammansättning och möjligheter.

– Det är ett bra initiativ av Trygghetsrådet, så man får information om vad som händer i branschen, säger Ulrika Nilsson.

Samed Salman, Sveriges Radio Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista