Vattnet flödar i Gällivare

Två stora vattenläckor upptäcktes i natt i Gällivare och Malmberget. Vattenläckan i Malmberget är under kontroll och så gott som alla boende har fått tillbaka vattnet. I Gällivare har läckan lokaliserats och endast ett fåtal har blivit utan vatten. I morgon börjar grävarbetet.

- Här rinner det på för fullt än så länge. Om vi får stängt en till ventil, då får vi stängt här också och vi kan börja jobba. Annars måste vi stänga av ett kvarter till på vatten, säger Ilkka Säisä en av dem som arbetar med vattenläckan.

Orsaken till vattenläckorna kan vara kylan den senaste tiden.

- Tjälen är en och en halvmeter redan nu. Men ledningarna ligger på tre meter, och till och med på fyra meters djup i Malmberget., säger Lars Dyrlind enhetschef på kommunens vatten- och avloppsenhet.

Kan LKAB:s sprängningar i gruvan vara orsaken till vattenläckan?

- Det är kanske svårt att säga om det beror på det utan vi får ju läckor i andra delar av samhället. Vi har haft ungefär lika mycket läckor i Gällivare som i Malmberget under 2009, så det är svårt att säga, svarar han.

Under förra året hade Gällivare kommun 22 vattenläckor. Ganska jämt fördelade över Malmberget, Gällivare och olika byar i kommunen. Hittills i år har det hunnit bli 6 vattenläckor.

- Ja, året har börjat dåligt så här mycket brukar vi inte ha i januari månad det har kommit alltför många. Vi hade två läckor i går och så två nya i natt. Bara på ett dygn har vi haft fyra, det är extremt mycket, säger han.

Orsaken till alla vattenläckor är ännu höljt i dunkel.

- Vi har bara stoppat än så länge sedan ska grävningarna startas och då kanske man kan se lite mer vad som har hänt, säger Lars Dyrlind.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista