Öppet bönhus i Gällivare

Den västlaestadianska församlingen öppnar sina portar för besökare och hyresgäster i det nybyggda bönhuset i Gällivare.

- Vi har noterat ett väldigt stort intresse i samhället från ortens befolkning om att få se lokalen. Vilket har gjort att vi på ett sätt har blivit lite mer publika än vad vi har varit tidigare. Samtidigt som vi givetvis på precis samma sätt som förr om åren, har önskat och hoppats att Gällivareborna skulle hitta sin väg till våra bönhus och till våra gudstjänster, säger Fredrik Lantto är en av medlemmarna i församlingen.

Det nya bönhuset kan ta emot 1 200 sittande besökare och servera mat till 400 gäster som äter tillsammans.

Från näringslivet finns givetvis ett intresse att kunna hyra lokalen.

- Jag tror att i och med att vi kan konkurrera med större seminarier så kan vi också locka hit personer och organisationer på en helt annan nivå. Så jag ser det som positivt, säger Kjell-Åke Johansson vd för utvecklingsbolaget Expandum i Gällivare.

Fredrik Lantto påpekar att huset är byggt för att passa den västlaestadianska församlingens behov vid gudstjänster, dop och konfirmation. Och att varje förfrågan om uthyrning kommer att diskuteras.

- De förfrågningar vi har fått och där vi ser att aktiviteterna eller arrangemanget ger en samhällsnytta så är vi villiga att hjälpa till. En grundprincip är att den verksamhet eller aktiviteter som här skulle bedrivas, inte går emot det vi tror på och det vi lär. Till exempel nöjesverksamheter är inget som vi skulle önska in i vårat bönhus, säger Fredrik Lantto.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista