Fraktflygmöte i Moskva

Nu är det helt klart vilka krav den ryska transportmyndigheten ställer för att öppna den nordliga ryska flygrutten Arctica One. Det framkom efter ett möte i Moskva igår där bland annat representanter för Kallax Cargo i Luleå ingår.
Arbetsgruppen har näringsdepartementets uppdrag att förhandla med representanter för det ryska transportministeriet om fraktflyg över ryskt luftrum. Ambassadör Per Anders Örtendal leder den svenska delen av arbetsgruppen där också Göran Remal, VD för Kallax Cargo ingår, liksom Kjell Nilsson från det internationella flygorganet IATA. Gruppen, som tillsattes av näringsminister Björn Rosengren efter ett möte med den ryska transportministern för snart ett år sen, har sammanträtt ett antal gånger. Under senaste mötet tidigt i fjol höst kunde en öppning skönjas när det gäller det ryska intresset att öppna flygrutten Arctica One. En flygrutt som är viktig för Kallax Cargo i Luleå eftersom den innebär kortare flygväg till Asien för internationella flygbolag. Det gör att Luleå och Kallax blir intressant som mellanlandningsplats eftersom flygbolagen spar både tid och pengar genom att flyga via Luleå. Tidigare har det varit oklart vilka konkreta krav som ryssland ställer för att öppna flygrutten. Under mötet i går i Moskva blev det, enligt Per Anders Örtendal, helt klart vilka krav som gäller. Nu ska reslutatet av mötet analyseras av arbetsgruppen och redovisas för uppdragsgivaren Näringsdepartementet. När en öppning av rutten kan bli aktuell vill inte Per Anders Örtendal spekulera i, men han vidhåller sin tidigare uppfattning att det kan ta tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".