Kiruna

Ännu ett tungt S-avhopp

Nu lämnar även förre ordföranden för Socialdemokraterna i Kiruna, Ann-Helen Bergsten, partiet. Hon är den tredje framträdande politikern i Kiruna som, inom loppet av en vecka, klargör att hon hoppar av från Socialdemokraterna för att gå över till Kirunapartiet.

Det var de senaste turerna kring landstingspolitiken som fick bägaren att rinna över för Ann-Helen Bergsten, som var ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna fram till för ett år sen. Hon är fortfarande ordförande för fritids- och kulturnämnden.

– Hela den här maktkampshistorien som har varit där man petar Jörgen Lövgren och Kenneth Nilsson från landstingslistan gör att jag byter till Kirunapartiet på måndag. Man pratar om demokratiska spelregler och gömmer sig bakom arbetsordningen. Men det här är allt annat än demokratiskt när man skickar ut folk till gärdsgården för att man har avvikande åsikter. Det är ett fult spel som jag inte kan acceptera och då är det lika bra att jag lämnar partiet, säger Ann-Helen Bergsten.

Varför Kirunapartiet?

– Det känns som en nystart i det partiet. Det är ett lokalt parti där det finns större möjligheter att få uttrycka sig utan att bli uthängd eller utsparkad på något sätt, säger hon.

De senaste dagarna har även Tekniska verkens ordförande Jörgen Lövgren samt socialdemokraternas förre vice ordförande Thomas Stålnacke gått ut med beskedet att de går över till Kirunapartiet.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista