Glada änkans röv på Norrbottensteatern

Staffan Westerberg är tillbaka på Norrbottensteatern med en urpremiär den 20:e februari. " Glada änkans röv ".

Det är en pjäs om människorna kring gamla biofgraf-teatern Saga som fanns på Nygatan på 50-talet i Luleå.  En pjäs som börjar i operett och slutar i en sorgsen dikt. 

Regissören , Luleåfödde Staffan Westerberg har varit på upptäcksfärd i Luleå igen. Senast var det pjäsen "Storgatan" som han skrev och satte upp på Norrbottensteatern 2006.

- Jag återkommer till Luleå och liksom undersöker stan. Jag vill också lyfta det lustfyllda i den. Visst lägger jag till och ljuger lite. Men jag tror att många i publiken kommer att få aha-upplevelser. Att så var det då, säger han. Genom åren har jag brytt mej om Luleå!

Har då denna " Glada änkans röv " någon koppling till den gamla slitstarka operetten "Glada änkan"?

- Jodå, säger han. När jag var i 10 till 17-årsåldern fick jag följa med mina föräldrar till Saga-biografen och det var ju även teater. Den låg där Åhlèns-parkeringen ligger i dag på Nygatan. Vi hade abbonemang på första raden.

- När änkan vände sig om på scenen så släppte hon sig och jag kände lukten. Jag skrek till min pappa:

- Primadonnan fiser! Då svarade han att:

- Tyst unge. Lid och håll för näsan! Sen har jag lärt mej en väldigt viktig sak om teater-håll för näsan och lid!

Ibland menar jag, skrattar Staffan Westerberg.

Allt från dansbandsmusik, operett till en sorgfylld dikt av Werner Aspenström följer med det gamla paret som har varit biografvaktmästare. De vägrar släppa den gamla världen, där filmstjärnor som Errol Flynn, Ava Gardner, Charlie Chaplin och andra filmisar fyllde deras liv. Åskådliggjort på scenen med filmbitar ur kända svart-vita filmer från den tiden. Varuhusets parkering finns inte för de gamla paret.

En sak värd att notera är att allt på scenen är tillverkat av återvunnet material, inköpt i andrahandsbutiker. Ridån har sytts av gammal patinerad sammet exempelvis. Ett medvetet miljötänkande.

Norrbottensteatern har laddat upp med ett mycket starkt lag: Skådespelare som Sara Arnia, Karin Paulin Ek, Lars Paulin, Staffan Westerberg själv, Anna Brixter, Harry Friedländer, Alexandra Pallfy och Victor Wigardt. De sistnämnda studenter vid teaterhögskolan Luleå.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista