Nedisade vinkraftsnurror olöst problem

Fortfarande är problemet med nedisning av vindkraftsnurror olöst. Trots att mer än hälften av den planerade vindkraften hamnar i kallt klimat. Nu satsas mångmiljonbelopp på att kartlägga isrisken i samband med vindkraftsetablering

I dagarna har branschen, forskare och myndigheter träffats i Piteå för att diskutera problemet med nedisade vindsnurror.

Dels handlar det förstås om produktionsbortfall som enligt vissa kan hamna upp mot 25 procent men också om säkerhet.

- Många människor här i norra Sverige som blir intresserade av vindkraft, kanske för att det ska byggas en park i närheten, ställer sig frågan om det blir iskast. Hur långt kan det bli iskast och är det farligt att vistas i närheten, säger Eva Hedkvist-Petersèn, vindkraftssamordnare och den som håller i konferensen Vintervind 2010.

Vindkraft är hett just nu och därför finns det forskningspengar.

Nedisningen ska lösas, och därför har fem pilotprojekt fått 277 miljoner kronor av energimyndigheten.

I huvudsak är det två linjer man följer: Man ska ta fram bättre tekniska lösningar för avisning och man ska försöka göra mätningar för att kartlägga nedisningsrisken på olika håll i Sverige och det ska vara klart 2012.

Men Göran Ronsten på WindREN, enligt många branschens nestor, finns det speciella problem med den saken:

- Jag tror det är ett problem som är underskattat. Vi har mycket svårare nedisningsproblem på 100 meters höjd än vi har i kraftledningshöjd, säger Göran Ronsten som också är programkoordinator för Vintervind 2010.

Johan Winblad, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista