Resenärer som åker med inlandsbanan och stannar vid Polcirkeln

Fulla rälsbussar till marknaden

Intresset för att ta tåget eller rättare sagt rälsbussen till Jokkmokks marknad är stort. Under marknaden körs specialinsatta tåg till Jokkmokk bland annat från Gällivare, och i morse var det mycket resenärer säger tågföraren Ulf Norman.

- Det kan ha varit närmare 70 passagerare om man räknar in barnen och då är det fullsatt, säger Ulf Norman.

Att ta rälsbussen från Gällivare till Jokkmokks marknad är populärt och har så varit alla de år som bussen gått. Det är inte bara Gällivarebor som åker utan Porjusborna är också intresserade. Och bland resenärerna ses folk från orten men också turister.

-  De är väldigt glada de som åker med. De sitter och läser tidningen och pratar med varandra de som åker med, säger föraren Ulf Norman.

Extra tåg körs också från Arvidsjaur och då är det Arvidsjaurs järnvägsförening som står för transporten. Tåget som har 120 platser är fullbokat och ett tåg till hade kunnat fyllas.

- Där hade vi kunna fylla flera bussar men vi har bara plats med 120 men jag har säger tackat nej till nästa lika många. Och faktiskt så bokade 60 av årets passagerare resan redan förra året när de klev av efter att ha åkt på den marknadsturen, så visst är det populärt, säger Ulf Norman som också  är med och håller i bokningarna när det gäller resan från Arvidsjaur på lördag.

Från Östersund körs en rälsbuss med passagerare som åker med en paketresa, även där är intresset stort . Och det finns tankar på att utveckla chartertrafiken på inlandsbanan säger Anna Frykman som är marknadschef och med på tåget till Jokkmokk.

- Vi startar långsamt med att pröva marknaden, nu kör vi två vinterresor. Men det blir en starkare och starkare marknad och det vi ser är att de som åker på specialresorna är återkommande resenärer så de kommer och åker på sommaren och andra resor.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".