1 av 2
EL bil i Älvsbyn. Foto Reine Sundkvist
2 av 2
Provbil som drivs med el i Älvsbyn. Foto Reine Sundkvist

Ljudlöst men inte strömlöst

Nu håller framtidens elbilar på att testas i snö och kyla. I Älvsbyn håller det nu på att byggas upp ett nytt testcentrum för framtidens elbilar. Robert Granström på Testsite Sweden, jobbar med att utveckla testmetoder för eldrivna bilar:

- Jag hoppas att politiker och makthavare inser att det är nu det händer med elbilar.

Värmen i elbilarna är något som har ifrågasatts. Men enligt Robert Granström så finns det bilar med dieselvärmare, bilar som har vattenburen värme och bilar som har så kallad torr-el som fungerar ungefär som en brödrost med en fläkt .  

I framtiden är det tänkt att man ska kunna köra en elbil på tre kronor per mil. Det är en av de faktorer som branschen hoppas ska locka köpare.

Just nu så rullar elbilar som testas på Arctic falls testanläggning i Älvsbyn.

- Vi är med i projektet för vi vill ta ett steg framåt och lära oss mer i testmetodiken kring elbilar, säger Jonas Jalar vd för Arctic Falls.

Under fredagen var Sex riksdagspolitiker inbjudna till Älvsbyn av kommunalrådet Bill Nilsson (S) för att  bland annat få information om nya vintertester av framtidens bilar i

Älvsbyns kommun. Efter att politikerna fått en presentation var det dags för en provtur, men kommunalrådet var den som var snabbast att sätta sig vid ratten för en provtur med den biltyp som han hoppas ska ge arbetstillfällen i kommunen.  

 Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".