Hellner sexa i OS-genrepet

Ingen imponerade som italienarna.Bakom Giorgio di Centa och Pietro Piller Cottrer åkte svenskarna in som sexa, sjua, 22:a och 23:a i OS-genrepet på 15 kilometer fritt i Canmore. Bäst av svenskarna var Gällivares Marcus Hellner på sjätte plats.

Segerpallen var sig inte riktigt lik från vinterns tidigare lopp på 15 kilometer fristil i världscupen.

Men på hög höjd och strax före ett mästerskap var den italienska dubbelsegern ingen överraskning.

- Det är typiska namn uppe i täten när det är tuffa banor och så här högt, sade sexan Marcus Hellner.

- Det var ett rätt hyfsat lopp ändå för min del. Resultatet var inte det viktigaste, utan mer att hitta känslan. Och den var hyfsad, jag ligger bra i fas, sade Marcus Hellner, som varit nia och tvåa på specialdistansen tidigare i vinter.

Hellner var länge med och slogs om en pallplats, men tappade på slutdelen. I mål fattades 23 sekunder till segern och drygt elva till pallen.

- Jag fick slita på sista varvet. Jag är inte van att gå ut sist och sista varvet var som att åka i ett vakuum. Jag hade svårt att trycka på som mycket som jag hade velat.

Hellner är Sveriges stora medaljhopp på herrarnas öppningsdistans i OS.

- Det krävs mer för att slåss om OS-medaljer, det är klart det gör det. Det kommer att krävas ett perfekt lopp då.

Anledningen till att Hellner fick gå ut sist var att världscupledande Petter Northug, Norge, och tvåan Lukas Bauer, Tjeckien, inte fanns på plats i Canmore. De höghöjdsladdar inför OS.

Annars fanns de stora kanonerna där.

Och Hellner får nog se upp för åtminstone en lagkamrat i OS. Johan Olsson har haft en besvärlig resa i vinter, men svepte nu in på sjunde plats, bara tre sekunder bakom Hellner. Hans bästa världscuplopp i fristil med individuell start.

Daniel Rickardsson kom inte till sin rätt på höjden och slutade på 23:e plats. Och Anders Södergren får vänta på att det ska lossna. Återigen fattades det där lilla extra och han fick nöja sig med att bli 22:a. -Jag kan bara hoppas att jag hinner hitta formen till OS.

Några fler chanser ges inte före allvaret. Nästa lopp avgörs nästa måndag. Då gäller det OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".